طراحی روف گاردن کلاسیک به دلیل اینکه امروزه یکی از پرطرفدارترین طرح های روف گاردن ساختمان های لوکس است بسیار مورد توجه قرار پرفته است. روف گاردن به فضای سبزی اطلاق می گردد که از المان هایی همچون آلاچیق، آبنما، استخر، باربیکیو، مبلمان و غیره در طراحی آن بهره برده می شود و شکل ظاهری پشت بام های ساختمان های آپارتمانی را که فاقد حیاط هستند را بسیار زیبا و فریبنده می نمایند. به گونه ای که در دنیای مدرن و ماشینی امروز ساخت روف گاردن به یکی از ملزومات اساسی برای زندگی افراد و ایجاد یک فضای سبز بهینه مبدل شده است که در این بین طراحی روف گاردن های کلاسیک طرفداران زیادی دارد. از جمله مزایای طراحی روف گاردن های کلاسیک می توان به بهبود کیفیت هوا و زیبایی پشت بام ساختمان و نیز آبیاری روف گاردن با استفاده از بارش حاصل از باران و صرفه جویی در مصرف برق و گاز اشاره کرد. طراحی روف گاردن به سبک کلاسیک ساختاری شبیه به معماری یونان و ایران باستان دارد که ستون هایی بلند به همراه تالاری را شامل می گردد که در آن از عناصر تزئینی چون آلاچیق، آبنما، مجسمه، فلاورباکس، گلدان، آتشدان و سیستم نورپردازی خاصی بهره برده می شود.
اصول طراحی و ساخت روف گاردن کلاسیک
اصول طراحی و ساخت روف گاردن کلاسیک شامل موارد زیر می شود:
- زیرسازی استاندارد
- بهره گیری از مفاهیم و عناصری همچون نظم، تقارن و تعادل
- تناسب عناصر با یکدیگر
- استفاده از تکنیک تکرار در طراحی
- طراحی بر پایه خطوط و زاویه های مستقیم و دایره شکل
- استفاده از پالت رنگی محدود
- استفاده از مبلمان های کلاسیک و نئوکلاسیک
- طراحی سیستم آبیاری
- انتخاب گیاهان متناسب با سبک کلاسیک و سازگار با شرایط آب و هوایی حاکم بر منطقه
- انتخاب متریال مناسب برای ساخت و اجرا
در ادامه، راجع به هر یک از این موارد، توضیحات بیشتری را ارائه می دهیم. پس در ادامه این نوشتار همراه ما باشید.
1. زیر سازی استاندارد
اگر در طراحی روف گاردن کلاسیک، زیر سازی طبق استانداردهای لازم ساخته نشود باعث نشتی در پشت بام گردیده و ساکنین ساختمان با مشکلات بسیاری روبرو می شوند.
2. اهمیت نظم و تقارن و تعادل در طراحی روف گاردن کلاسیک
یکی از اصول بسیار مهم در طراحی روف گاردن کلاسیک، نظم، تقارن و تعادلی است که این سبک را از دیگر سبک های معماری متمایز نموده و در واقع شناسنامه و هویت این نوع طراحی می باشد. به طور مثال گیاهان و گل ها در باغچه هایی قرینه و به طور منظم و در حاشیه روف گاردن کاشته می شوند.
3. تناسب عناصر در طراحی روف گاردن کلاسیک
تناسب عناصر، اندازه و شکل تمامی المان ها در طراحی کلاسیک حائز اهمیت فراوان می باشد؛ به نحوی که برای انداره گیری نسبت اجزا و عناصر تشکیل دهنده این سبک معماری از نسبت طلایی استفاده می کنند. به طور مثال عناصر تزئینی متناسب با یکدیگر و هماهنگ با طرح اصلی جهت حفظ یکپارچگی انتخاب و به کار برده می شوند.
4. استفاده از تکنیک تکرار در طراحی
یکی دیگر از اصول مهم در طراحی روف گاردن کلاسیک، اصل تکرار عناصر در بخش های مختلف آن است که علاوه بر زیبایی و چشمگیر بودن در راستای هدف اصلی معماری کلاسیک قرار می گیرد.
5. طراحی بر پایه خطوط و زاویه های مستقیم و دایره شکل
استفاده از خطوط و زاویه های مستقیم و دایره شکل با درنظر گرفتن چگونگی طراحی لبه پشت بام و نرده ها، آبنما، آلاچیق و دیگر اجزا طراحی و اجرا می گردد. معمولا در طرح کلی همه خطوط به صورت منحنی و یا مستقیم با زاویه قائمه است. به عنوان مثال ستون ها از فرم گرد یا مربع تبعیت می کنند و یا باغچه ها به شکل منظم آجر چینی شده و از داخل ایزوله و سیمان کاری و سپس رنگ آمیزی می شوند.
6. استفاده از رنگ ها به صورت محدود در طراحی کلاسیک روف گاردن
یکی از موارد محدودیت در طراحی کلاسیک روف گاردن تنوع رنگی پایین آن است. به عنوان مثال اگر از رنگ های سفید و مشکی و یا کرم و قهوه ای در طراحی استفاده شود، به همان میزان از همین رنگ ها در مورد سایر عناصر باید بهره برده شود. با توجه به وجود گیاهان در فضای روف گاردن استفاده از دیگر رنگ ها محدود شده و رنگ های خنثی مثل طوسی به کار برده می شود.
7. استفاده از مبلمان های کلاسیک و نئوکلاسیک
برای مبلمان روف گاردن کلاسیک با توجه به شرایط آب و هوایی همچون باران، برف و آفتاب از مبلمان باغی یا نیمکت های چوبی طرح کلاسیک و مبلمان های فلزی استفاده می شود که مقاومت بیشتری در برابر این تغییرات آب و هوایی داشته باشند. نصب آلاچیق یکی از راهکارهایی است که از مبلمان روف گاردن در برابر آفتاب و غیره محافظت نموده و فضایی آرامش بخش را برای نشستن و دورهمی های خانوادگی فراهم می آورد.
8. طراحی سیستم آبیاری
آبیاری در طراحی روف گاردن کلاسیک به دو صورت بارانی و قطره ای می باشد که بهترین روش، استفاده از آبیاری قطره ای اتوماتیک یا مه پاش و یا نازل های پودر پاش است که باعث صرفه جویی در مصرف آب میگردد. از آبیاری بارانی برای آبیاری چمن ها به صورت خطی و کاملا منظم و دور تا دور استفاده می شود.
9. انتخاب گیاهان متناسب
مهم ترین عنصر در طراحی روف گاردن کلاسیک استفاده از گیاهان و فلاور باکس های لوکس و نیز همیشه سبز و هرس پذیری است که با تغییرات جوی و فضای بیرون سازگار باشند. استفاده از درختچه های کوتاه و مقاوم و یا گیاهان پوششی گزینه های مناسب دیگری در طراحی روف گاردن کلاسیک هستند. معمولا برای کف روف گاردن از چمن های مصنوعی استفاده می شود که علاوه بر استحکام بالا از یخ زدگی و نیز لغزندگی کف جلوگیری به عمل می آورد. از جمله گیاهان مناسب برای روف گاردن کلاسیک می توان به انواع شمشاد، فوتونیا، سرو، کاج، یاس هلندی، تاکسوس اشاره کرد. کاشت گل در طراحی روف گاردن کلاسیک به صورت خطی و ستونی و یک دست می باشد.
10. انتخاب متریال مناسب برای ساخت و اجرا
منظور از متریال مناسب، نوع مصالح کاربردی در طراحی روف گاردن به سبک کلاسیک است که عمدتا از سنگ های مرمر و تراورتن برای کف پوش و دیوار به دلیل قابلیت بالای آن ها برای اجرای ابزارآلات استفاده می شود. در کنار سنگ مصالح دیگری همچون گچ و سیمان پیش ساخته در ساخت روف گاردن به کار می روند. در انتخاب مصالح و متریال ها برای ساخت و طراحی روف گاردن کلاسیک باید منطقه و شرایط اقلیمی و نیز فضای باز محوطه به لحاظ استحکام و مقاومت در نظر گرفته شود.
ویژگی های روف گاردن به سبک کلاسیک
از جمله ویژگی های مخصوص روف گاردن به سبک کلاسیک می توان به عناصری چون مجسمه، آبنما، فواره، آلاچیق، باغچه و فضای سبز و میز آتش اشاره کرد. میز آتش در طراحی روف گاردن به سبک کلاسیک نقش کلیدی دارد چرا که شما تنها با یک انشعاب لوله گاز می توانید یک میز آتش مقرون به صرفه برای محوطه روف گاردن ایجاد نمایید.
1. طراحی آبنما
وجود آبنما علاوه بر زیبایی فضای باز باعث کاهش آلودگی صوتی شده و محیط اطراف را به یک مکان دنج برای آرامش و استراحت ساکنین ساختمان مبدل می نماید. آبنما در طراحی روف گاردن کلاسیک با استفاده از مصالحی چون سنگ و سیمان ساخته شده و به صورت مرکزی و یا دیواری و به شکل گرد یا مربع و نیز متشکل از فواره و مجسمه و نورپردازی است.
2. کاشت گیاهان
کاشت گل ها و گیاهان در طراحی فضای روف گاردن اهمیت فراوانی داشته و سبب ایجاد محیطی سرسبز و نیز تلطیف هوای اطراف آن میگردد.
3. قرار دادن فلاورباکس و گلدان
فلاور باکس و گلدان ها هم به صورت مربع و یا مستطیل با استفاده از مصالح ساختمانی ساخته و به سطح پشت بام متصل می شوند. قسمت روی فلاور باکس سنگ و سرامیک به کار میرود و داخل تمامی آن ها ایزوله گردیده و بعد از ایزولاسیون به وسیله خاک سبک پر می شوند.
4. طراحی آلاچیق در پشت بام
آلاچیق در طراحی روف گاردن کلاسیک به صورت مربع، گرد و یا چند ضلعی ساخته می شود. ستون ها و سر ستون های آن دارای ابزار بوده و سقف آن عموما به صورت شیب دار یا گنبدی می باشد.
5. نصب مجسمه در روف گاردن
مجسمه از جمله عناصر تزئینی است در طراحی روف گاردن کلاسیک مورد استفاده قرار می گیرد که شامل پیکره های انسان و حیواناتی از جمله شیر و عقاب می شود و به صورت تکی و یا قسمتی از سر ستون آلاچیق و یا محل خروج آب فواره در آبنما به کار می رود.
ایزولاسیون در طراحی روف گاردن کلاسیک
معمولا از دو نوع ایزولاسیون عمومی و تخصصی در ساخت و طراحی همه روف گاردن ها بهره برده میشود. از ایزولاسیون عمومی برای آب بند کردن تمامی سطوح روف گاردن با استفاده از ایزوگام، مواد پلیمری، نانو پلاس و لایه های فایبر گلاس استفاده می شود. از ایزولاسیون تخصصی برای قسمت هایی که مستقیما با رطوبت در ارتباط هستند مثل باغچه ها و گلدان ها و آب نما استفاده می گردد.
طراحی روف گاردن کلاسیک با لوکس سازه
اگر قصد طراحی روف گاردن کلاسیک را دارید، باید از خدمات یک مجموعه تخصصی معماری در این زمینه کمک بگیرید. مجموعه لوکس سازه به واسطه سال ها تجربه و به پشتوانه کادری مجرب، آماده خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز در اجرای پروژه های طراحی روف گاردن کلاسیک است. در صورت تمایل به دریافت مشاوره رایگان و بازدید حضوری از محل پروژه، با یکی از شماره تلفن های درج شده در سایت تماس بگیرید.
سخن پایانی
در این مطلب راجع به اصول طراحی روف گاردن کلاسیک و المان های کلیدی در این سبک از طراحی روف گاردن صحبت کردیم. در صورت داشتن هر گونه سوال و ابهام در این زمینه، مورد را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.